Våra betalsystem

Bankgirosystemet är ett öppet betalsystem för den svenska marknaden som är tillgängligt för både betalare och betalningsmottagare.

Bankgirosystemet startades 1959. Under åren har systemet växt och erbjuder idag ett stort antal tjänster för in- och utbetalningar. Bankgirosystemet är ett öppet system, vilket innebär att om Bankgirots deltagarkrav uppfylls, kan en organisation få tillträde till systemet. Bankgirosystemet bygger på bankgironummer som gör att du kan styra pengar till vilket bankkonto du vill  - även om du byter bank. 

I slutet av 2012 lanserade Bankgirot det nya systemet Betalningar i realtid (BiR) där avvecklingen skedde direkt dygnet runt, året runt. Betalsystemetet fick stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt när det lanserades och möjliggorde den populära betaltjänsten Swish. Under våren 2024 stängdes BiR ned och Riksbanken tog över realtidsbetalningarna i det nya systemet RIX-INST. Det är en del av transformationen av betalsverige som pågått under flera år .

Läs mer: