Sverige har fortfarande en säker och effektiv finansiell infrastruktur

2016-04-29 Riksbanken arbetar regelbundet med att identifiera och analysera möjliga risker och effektivitetsförluster i Sveriges finansiella infrastruktur samt verkar för att minimera detta i våra system. Nu rapporterar Riksbanken om det senaste årets utveckling och situation.

Just nu pågår ett antal åtgärder som bidrar till ökade säkerhet och effektivitet i infrastrukturen

  • Införandet av nytt krav på central motpartsclearing för OTC-derivat i SEK leder till bättre hantering av motpartsrisker.
  • Ett nytt betaltjänstdirektiv öppnar upp för ökad konkurrens och minskade risker på betalningsmarknaden.
  • Samtliga finansiella infrastrukturföretag har tillräckliga verktyg för att löpande utföra analys av risker förknippade med indirekta deltagare.

Andra aktiviteter är identifierade och bör startas upp för att ytterligare öka säkerhet och effektivitet

  • Både Euroclear Sweden och dess deltagare måste säkerställa tillräckliga resurser för pågående systembyte av värdepappersavveckling, som de genomför för att möta nya krav i i EU-förordningen CSDR.  
  • EU-Kommission bör arbeta med att ta fram ett regelverk för återhämtning och resolution av centrala motparter.
  • Företagen bör fortsätta vidta åtgärder och hantera risker med cyberhot. Arbetet bör ske på strategisk nivå och kompletteras i ramverk för informationssäkerheten.  

Läs hela rapporten från Riksbanken

Mer information om Riksbankens arbete, analys och rekommendationer till aktiviteter finns att läsa i rapporten Finansiell Infrastruktur 2016 >>

En möjliggörare -  den Svenska finansiella infrastrukturen

Den Svenska finansiella infrastrukturen gör det möjligt för enskilda hushåll, företag och myndigheter att betala och ta emot betalningar på ett säkert och effektivt sätt. Den gör det också möjligt att på ett säkert och effektivt sätt betala för och leverera aktier, räntebärande värdepapper och andra finansiella instrument som omsätts på de finansiella marknaderna.

Infrastrukturen består av system där betalningar genomförs och transaktioner med finansiella instrument hanteras och har en central roll och är en förutsättning för att det finansiella systemet ska fungera. De svenska systemen är:

  • RIX-systemet – betalningssystemet för stora betalningar
  • Bankgirot – system för clearing av massbetalningar
  • Euroclear Sweden – värdepapperscentral och system för avveckling av värdepapper
  • NASDAQ Clearing – central motpart för derivat