E-krona i fokus när vice riksbankschef Cecilia Skingsley besökte Bankgirot

2017-09-25 Bankgirots ledning och medarbetare är stolta och glada över att som Sveriges mest erfarna fintechbolag, få vara först ut i dialog med riksbanken om framtidens betalmarknad och e-kronarapporten.

Cecilia-Skingsley-Riksbanken

Riksbankens visionära projekt med att utreda en digital centralbanksvaluta, s.k. e-krona, är först i sitt slag i världen. I veckan kom den första delrapporten i projektet och vice riksbankschef Cecilia Skingsley gästade Bankgirot i ett frukostmöte på temat. 

Vi i Sverige gillar ny teknik, har hög tilltro till samhället och har gjort ett så bra jobb med realtidsbetalningar att vi i det närmaste är världsledande i utvecklingen på väg mot ett kontantlöst samhälle.  

Morgonen bjöd på tillfälle för reflektion och dialog om både makro- och mikroekonomiska förutsättningar, finansiell stabilitet och konsekvenser på betalmarknaden, med en eventuell etablering av e-krona. 

Dialogen om e-kronan – infrastruktur och tjänster träffar rakt in i Bankgirots affär. Vi ser fram emot den fortsatta dialogen som riksbanken startar nu, säger Bankgirots vd Jeanette Jäger. 

Riksbankens delrapport om E-krona

Om Bankgirot

Bankgirot är Sveriges mest erfarna fintechbolag och ett europeiskt clearinghus som levererat marknadsledande finansiell infrastruktur till banker, betalningsinstitut och företag sedan 1959. Genom innovativa lösningar inom betalområdet förmedlar Bankgirot idag 5 miljoner transaktioner på nära 60 miljarder kronor dagligen. Bolaget har omkring 260 medarbetare och omfattar de finansiella infrastrukturerna Bankgirosystemet och Betalningar i realtid. Bolaget utvecklar och förvaltar tjänster som Swish, Autogiro samt elektronisk identifiering och signering.

För mer information, kontakta Unni Jerndal, Kommunikationschef

08-725 67 00