Betalningar i realtid

Betalningar i realtid, Bankgirots nya betalsystem blev verklighet i november 2012.  Betalningar i realtid karakteriseras av snabbhet och tillgänglighet med förmågan att hantera sekundsnabba transaktioner dygnet runt, årets alla dagar.

Betalsystemet är en öppen infrastruktur som ger banker och betalningsinstitut en plattform för att skapa egna erbjudanden.

Bankgirots höga förtroende och centrala roll i betalsverige möjliggör avveckling i realtid dygnet runt, alla dagar på året.

Framtidens betalningar redan idag

Med Betalningar i realtid har Bankgirot skapat ett nytt, säkert, öppet och oberoende betalsystem. Det är en plattform som skapar möjligheter att hantera mängder av betalningsflöden i realtid och därmed erbjuder olika sätt att effektivisera befintliga och skapa nya betalningslösningar som förenklar affärsprocesser.

En viktig förutsättning för att kunna erbjuda realtidshantering av betalningar och andra transaktioner dygnet runt, årets alla dagar, är vår centrala funktion i den svenska betalningsinfrastrukturen. Sedan flera år hanterar vi clearing och avveckling och har nu även fått Riksbankens förtroende att sköta dygnet runt-betalningar. Det möjliggör att betalningar kan ske även då Riksbanken har stängt.

Med Betalningar i realtid finns en infrastruktur och realtidsplattform för att fortsätta bygget av framtidens betalningar.

Mobila betalningar först ut

Den första tjänst som kopplats till Betalningar i realtid är Swish som möjliggör sekundsnabba betalningar från ett bankkonto till ett annat med hjälp av mobilen. Swish är ett samarbete mellan flera banker. Läs mer om företaget GetSwish och tjänsterna Swish Privat, Swish Företag och Swish Handel på webbsidan getswish.se.