Betalningar i realtid

Betalningar i realtid, Bankgirots nya betalsystem blev verklighet i november 2012.  Betalningar i realtid, BiR, karakteriseras av snabbhet och tillgänglighet med förmågan att hantera sekundsnabba transaktioner dygnet runt, årets alla dagar.

Betalsystemet BiR är en öppen infrastruktur som ger banker och betalningsinstitut en plattform för att skapa egna erbjudanden.

Betalningar i realtid är ett säkert, öppet och oberoende betalsystem. Det är en plattform som skapar möjligheter att hantera mängder av betalningsflöden i realtid och därmed erbjuder olika sätt att effektivisera befintliga och skapa nya betalningslösningar som förenklar affärsprocesser.

En viktig förutsättning för att kunna erbjuda realtidshantering av betalningar och andra transaktioner dygnet runt, årets alla dagar, är Bankgirots centrala funktion i den svenska betalningsinfrastrukturen. Sedan många år hanterar vi clearing och avveckling och med BiR fick vi även Riksbankens förtroende att sköta dygnet runt-betalningar. Det möjliggör att betalningar kan ske även då Riksbanken har stängt.

Den första tjänst som kopplades till Betalningar i realtid var Swish som möjliggör sekundsnabba betalningar från ett bankkonto till ett annat med hjälp av mobilen. Swish är ett samarbete mellan flera banker. Läs mer om företaget GetSwish och olika Swish-tjänster på swish.nu